Древната Раса

Историята на Земята не е това, което знаем!

Април 2020: 4-ри километров астероид ще доближи Земята

Снимка на Michael L. Hiraeth от Pixabay

През април 2020 г в близост до Земята ще премине 4-километров астероид. За щастие астероидът, чийто размер може да бъде до 4 км в диаметър, няма да повлияе на Земята.

Масивният астероид е с диаметър между 1.9 и 4.1 километра. Очаква се да премине безопасно покрай Земята на 29 април 2020 г. Кодовото име на астероида е (52768) 1998 OR2. Космическата скала е открита от НАСА през 1998 г. от астрономи от програмата NEAT в обсерваторията Халеакала, Хавай.

Масивният обект е класифициран като „потенциално опасен“, тъй като има орбита по-близо до 0,05 астрономически единици (една астрономическа единица е средното разстояние от Земята до Слънцето). По-конкретно, този астероид ще премине на почти шест милиона километра от нас (0,04 астрономически единици), така че има много малък шанс, преминаването му да доведе до някакво последствие за нашата планета.

Според астрономите астероидът е един от най-ярките и най-големите потенциално опасни астероиди, известни на човечеството. Последните наблюдения са позволили на учените да го разгледат по-добре, въпреки че експертите се надяват да научат повече за него, докато минава покрай Земята през април. Масивната космическа скала обикаля около Слънцето ни на разстояние 1,0-3,7 астрономически единици веднъж на 3 години и 8 месеца. С наблюдения от март 2020 г. и 32-годишна дъга на наблюдение, близкото разстояние се идентифицира с точност от приблизително ± 105 км. (В астрономическите наблюдения , една дъга наблюдение (или дължина на дъгата) е периодът от време между най-ранните и най-новите наблюдения, които се използват за проследяване на пътя на космически тела. Обикновено се дава в дни или години. Терминът се използва най-вече при откриването и проследяването на астероиди и комети . – бел.ред.)

Както е разкрито от наблюденията на НАСА чрез телескопа IRTF, (52768) 1998 OR2 е рядък астероид от L-тип. Тези обекти са необичайни астероиди със силен червеникав спектър. Такива астероиди са описани като „нехарактерни“ S-тип в класификацията на Толен. (Класификацията на Толен – най-широко използваната таксономия за повече от десетилетие е тази на американският астроном Дейвид Дж. Толен, предложена за първи път през 1984 г. Тази класификация е разработена от широколентови спектри (между 0,31 µm и 1,06 µm), получени по време на осмоцветното изследване на астероидите (ECAS) през 80-те години на миналия век, в комбинация с измерванията на албедото.

В действителност много космически скали са склонни да се приближават до орбитата на Земята неизбежно по време на пътуването си из Слънчевата система. Те обаче обикновено не са толкова големи, колкото (52768) 1998 OR2. Средно само шест астероида с такъв размер се приближават до Земята.

За астрономите е от жизненоважно значение да намерят, класифицират и изследват астероидите, категоризирани като „потенциално опасни“ за безопасността на нашата планета.

Въздействието на космическа скала с размерите на (52768) 1998 OR2 може да бъде пагубно за живота на Земята, както ясно демонстрира събитието, убило динозаврите.

По тази причина космическите агенции по света създадоха програми като HERA или DART, за да предотвратят евентуални катастрофални сблъсъци. Астрономите казват, че в момента има около 900 близкоземни обекта с диаметър над километър. Проблемът обаче не е в техния размер, тъй като тези космически скали се забелязват много по-лесно с наличната технология и следователно е много по-лесно да се предвиди орбитата им.

По-малките астероиди са истинският проблем и това е така, защото астрономите наистина не могат да ги видят с наличната технология на по-далечни разстояния. Тъй като забелязването им е трудно, това означава, че след като ги намерим, вероятно няма да имаме много време за подготовка, в случай, че те се насочват към Земята.

Следователно астрономите по света трябва да работят върху методи за идентифициране на много по-малки, потенциално опасни космически скали, които биха могли да създадат големи щети, ако се сблъскат с нашата планета.

Видео по темата

Главната снимка е на Michael L. Hiraeth от Pixabay

Аудио версия

Споделяй на воля: