Древната Раса

Историята на Земята не е това, което знаем!

Сега! Седем планети и зрелищното им звездно шоу

Юпитер, Марс, Сатурн и Венера всички те и още няколко планети ще влязат в полезрението ни този уикенд.

Юли е определен като много специален месец за звездните изследователи и астрономите, тъй като небето ще бъде „осветено“ с масив от планети. Марс, Сатурн, Венера и Юпитер всички ще бъдат видими с просто око на 12 юли и с течение на часовете ще станат видимо по-големи, а видимостта ще е безпрецедентна. През цялата нощ планетите ще започнат да стават все по-видими, а най-доброто време за наблюдение ще е веднага след залез.

На 4 юли 2020 г. се проведе рядък и уникален парад на планетите. Всички планети на Слънчевата система – Меркурий, Венера, Земята, Марс, Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун плюс планетата джудже Плутон се наредиха едновременно от едната страна на Слънцето. 

От 11 до 12 юли ще бъде времето подходящо да видите всички планети, заедно с Луната, но може да е по-лесно да ги видите с невъоръжено око, една по една на други дати. На 12-и юли Юпитер и Сатурн ще се появят на Изток веднага след залез и ще останат видими през цялата нощ. Юпитер ще бъде най-ярката звезда в източния регион на небето, много по-ярка от Сатурн. Видите ли Юпитер, ще ви е по-лесно да съзрете и Сатурн, той ще бъде наблизо.

Станете рано на 11 и 12 юли 2020 г., за да видите намаляващата Луна с червената планета Марс.
От средата на юли 2020 г. използвайте намаляващата Луна и Венера, за да намерите Меркурий близо до хоризонта, докато сутрешната тъмнина започва да отстъпва на зората.
Като тънък сърп Луната ще преминава на север от ослепителната Венера в дните около 17 юли.

През юли 2020 г. Юпитер и Сатурн се изкачват най-високо през нощта около полунощ. Ако имате чист югоизточен хоризонт, трябва лесно да забележите планетите Юпитер и Сатурн ниско в югоизточното небе рано вечерта. Използвайте Юпитер и Сатурн, за да намерите групата звезди „Чайник“ в съзвездието Стрелец.

За зрелищното появяване на Марс звездобройците ще трябва да се настроят за наблюдение в ранните часове, тъй като тогава е най-лесно да се види с невъоръжено око, малко след полунощ. Наричан още „червената планета“, Марс ще изпъкне като червена звезда в небето. Венера, от друга страна, ще изпъкне като най-ярката планета в небето, тъй като засенчва всяка друга звезда. Намирайки се от страната на слънцето, където то изгрява, Венера ще стане видима за зрителите около 4 часа сутринта, в момента на изгрева.

Точката, в която тези планети са в своите върхови позиции за гледане, се нарича опозиция. Например, най-доброто време за разглеждане на Сатурн ще бъде 21 юли, когато Сатурн достига до своята опозиция. Марс няма да достигне опозицията си до по-късно през годината, като се очаква това да се случи през месец октомври. Опозициите на Марс се появяват веднъж на всеки две години и два месеца, така че, макар и доста често срещано, това събитие се чака доста дълго, за да видите следващото. Предишната опозиция беше затъмнена поради пясъчна буря на червената планета, но се очаква тази да бъде много по-ясна. Така, че не пропускайте!

Подравняването или парадът на планетите обикновено за астрономите означава само, че планетите ще се появят в една и съща част на небето. Понякога подредбата на планетите в небето прилича на линия, но не винаги е така. Най-често две или три планети образуват линия в небето.

Освен това много зависи от гледната точка. Когато планетите се подреждат от едната страна на Слънцето, те не са непременно в един и същи регион на небето за наблюдатели от Земята. Обратно, когато планетите са в една и съща част на небето от гледна точка на Земята, те не са непременно подравнени от гледна точка на Слънцето.

Независимо дали имате присъщ интерес към планетите или просто търсите да изпитате нещо различно по време на безпрецедентното време на рестрикции, изолация, ограничения, в което живеем, шанса да видим всички тези „звездни представления“ в един и същ момент, наистина е много специално събитие, което не е за изпускане. Докато 12 юли ще бъде най-доброто време за разглеждане на всички планети наведнъж, включително познатото лице на Луната, възможно е да ги видите всички поединично и да им се възхитите във целият им звезден блясък.

Много скоро, през август 2020 г., наблюдателите ще могат да станат свидетели на уникален вид „парад на планетите“. Те ще имат невероятен шанс да видят всички планети за една нощ. В началото на месеца неуловимата планета Меркурий ще се появи на сутрешното небе. Бляскавата Венера ще бъде наблизо. Червената планета Марс, далечните Уран и Нептун, всички приближаващи се до своите опозиции, ще бъдат подходящи за наблюдение, както и газовите гиганти Юпитер и Сатурн. Дори и мрачната планета джудже Плутон ще предложи благоприятни условия за наблюдение поради предстоящата си опозиция.

Споделяй на воля: