Древната Раса

Историята на Земята не е това, което знаем!

Амазонка: Представиха скални изкуства на 12 500 години

Това е "Сикстинската капела на Древните", в която има десетки хиляди картини на животни и хора, създадени преди 12 500 години на скали, които се простират на почти 13 километра. Изображенията са от Ледената епоха!

Сред джунглата на колумбийската част на Амазонка – точно в Serranía de la Lindosa – е скрита една от най-големите колекции на праисторическо скално изкуство в света. Археологическо съкровище, което е открито от група експерти от Националния университет на Колумбия. Това е „Сикстинската капела на Древните“, в която има десетки хиляди картини на животни и хора, създадени преди 12 500 години на скали, които се простират над почти осем мили на страната. Изображенията от Ледената епоха са с дължина 13 километра!

Изображенията, представени от групата на археолозите показват някои изчезнали животни от Ледената епоха, като гигантски ленивци; коне; мастодонти, праисторически роднина на слона, на който в Южна Америка няма регистрация в продължение на най-малко 12 000 години; или палеолат, изчезнала камила.

Проучването, публикувано в Science Direct, представя една от теориите, над които учените работят, че тези животни са били видени и боядисани от някои от първите хора, които достигнали до Амазония. „Тези открития дават някои улики за една древна изгубена цивилизация. Ще отнеме поколения, за да се изучат детайлно тези картини“, се съобщава още в документът.

Откритието, което е направено от колумбийско-британски екип и финансирано от Европейския изследователски съвет, се състоя в Serranía la Lindosa, място толкова далеч, че след двучасово пътуване от Сан Хосе дел Гуаварие, екипът на археолозите трябвало да върви още четири часа, за да стигне до картините, а някои от тях са толкова високи, че само с дронове успяват да ги заснемат.

„Извършваме предварителни разкопки в Археологическите обекти Cerro Azul, Limoncillos и Cerro Montoya в департамента Гуавиаре, Колумбия. Съвременното датиране в трите отделни скални убежища установява първоначалната колонизация на региона между 12 600 и 11 800 години, към края на последната ледникова епоха. Открити са и малки инструменти, както и остъргана охра, използвана за извличане на пигмент за направата на червената боя.“, казаха експертите.

„Тези скални рисунки са грандиозно доказателство за това как хората са променяли земята и как са ловували, отглеждали растения и ловили риба“, разказва професор Хосе Ириарте (José Iriarte), също от Екстър, ръководил екипа. „Вероятно изкуството е било изключително важна част от културата и начин хората да се свързват социално. Изображенията показват как хората са живели сред гигантски, сега изчезнали животни, които са ловували.“

Екипът на Националния университет на Колумбия, отговорен за проучването, изрази мнение, че тази област е обитавана от преди 12 600 години и че това е мястото с най-голям брой скално арт изкуство в Колумбия със 100 000 индивидуални фигури.

Хосе Ириарте, професор по археология в университета в Ексетър и водещ експерт в историята на Амазонка преди Колумб, е отговорен за воденето на експедицията. Той казва, че „образите са толкова естествени и са толкова добре направени, че не бихме имали никакви съмнения, че виждаме кон, например. Конят от ледниковата епоха е имал диво, тежко лице. Толкова е детайлно изрисуван, че дори можем да видим конски косми. Това е очарователно.“

„Картините, добавя експертът, имат червеникав теракотен цвят и включват халюциногенни дървета и растения, а в повечето от тях можете да видите колко от тези големи животни се появяват заобиколени от дребни мъже с вдигнати ръце. Сякаш те боготворят тези животни“, казва той. В допълнение, в изследването, експерти са открили парчета охра, остъргвани от древните заселници, за да направят тези картини.

И въпреки че откритието и изследването на мястото е било направено в продължение на една година, резултатите са били държани под „ключ“, защото е трябвало да бъдат оповестени през декември чрез документален филм за Амазонка.

Източници:
https://www.pitalitonoticias.com/
https://www.elespectador.com/
https://www.radionacional.co/

Споделяй на воля: