Древната Раса

Историята на Земята не е това, което знаем!

Ето как изглежда Антарктика без лед

Искали ли сте някога да видите как изглежда Антарктида под целия сняг и лед? Вижте...

Нова карта, направена чрез данни от радари, изображения и прогнози, разкри безпрецедентната гледка на Антарктида. Новата карта не само разкри как изглежда Антарктида под леда, но експертите откриха и най-дълбоката точка на сушата.

Екип от глациолози, ръководен от Ървайн, от Калифорнийския университет в САЩ, разкри най-точния портрет на контурите на сушата под антарктическия леден щит и по този начин помогнаха да се идентифицират регионите на континентът, които ще бъдат повече или по-малко уязвими от бъдещо затопляне на климата.

Топографската карта на Антарктида, наречена „ BedMachine “, е публикувана в списание „Nature Geoscience“.

Сред най-изненадващите резултати от проекта „BedMachine“ са откриването на стабилизиращи хребети, които защитават леда, който тече през трансантарктическите планини; геометрия на леглото, която увеличава риска от бързо топене на лед в сектора на ледниците Thwaites и Pine Island в Западна Антарктида; легло под ледниците на ледника за поддържащи сили, което е стотици метри по-дълбоко, отколкото се смяташе досега, което прави тези ледени покривки по-податливи на оттегляне, и най-дълбокият сухоземен каньон в света под ледника Денман, в Източна Антарктика.

Експертите съобщават, че новите данни са разкрили много изненади в Антарктида, особено в региони, които преди това не са били картографирани много подробно.

Новата карта на Антарктика е съставена, използвайки данни за дебелината на леда от 19 различни изследователски института, датиращи от 1967 г., обхващащи почти един милион мили радарни сондажи.

За да получат още по-добри показания, учените зад проекта „BedMachine“ са използвали измервания на батиметрията на ледения шелф на кампаниите на NASAs Operation IceBridge и данните за скоростта на ледения поток и сеизмичната информация, където е била налична.

Някои от същите набори от данни са били използвани в други проекти за картографиране на топография, като се получават подобни резултати, когато се разглеждат широко.

Учените разкриха, че данните от BedMachine позволяват на експертите да разберат по-добре определени части на Антарктида. Новата карта на Антарктида позволи на експертите да открият най-дълбоката точка на сушата й.

Предишните методи на картографиране в Антарктида, които разчитат на радарни проучвания, обикновено са били ефективни, с някои ограничения. Докато самолетите летят по права линия над даден регион, радарните системи, монтирани на крилата, излъчват сигнал, който прониква в ледниците и ледените покриви и отскача от точката, където ледът се среща с континента. След това глациолозите използват техники за интерполация, за да запълнят зоните между пистите, но това се оказа непълен подход, особено при бързо течащи ледници.

С други думи, в постоянно променящата се среда като Антарктида, на тази техника не може да се разчита.

Тук е мястото, където BedMachine променя играта.

„BedMachine“ разчита на основан на физиката метод за запазване на масата, за да разпознае какво се намира между линиите за радиолокационно наблюдение, като използва изключително подробна информация за движението на ледения поток, която диктува как ледът се движи около различни контури на леглото. Тази техника е допринесла например за заключението на изследователския екип относно истинската дълбочина на канала на Денман.

Предишни карти показваха каньон, за който се смяташе, че е далеч по-дълбок, но това беше погрешно.

Със запазването на масата, чрез комбиниране на съществуващото радарно проучване и данните за движението на леда, учените успяха да открият колко лед запълва каньонът, което според изчисленията е на 3500 метра под морското равнище, най-дълбоката точка на сушата. Тъй като е относително тесен, той трябва да е дълбок, за да може толкова много ледена маса да достигне до брега.

Като базира резултатите си на скоростта на ледената повърхност в допълнение към данните за дебелината на леда от радарните проучвания, „BedMachine“ може да представи по-точно и с висока резолюция представяне на топографията.

„Същият метод беше успешно използван в Гренландия през последните години, трансформирайки разбирането за ледената динамика, океанската циркулация и механизмите на отстъпление на ледника“, разкри професор Матийо Морлигх, водещ автор на изследването.

Учените се надяват, че използването на BedMachine ще им позволи да намалят несигурността в прогнозите за покачване на морското равнище и да разберат континента по начини, невъзможни преди.

Инфо: curiosmos.com/

Споделяй на воля: