Древната Раса

Историята на Земята не е това, което знаем!

Астрофизици определиха крайните граници на Млечния път

Международен екип от изследователи успя да използва сондата Gaia за определяне размера на нашата галактика за първи път. Това може да се види в статия, която е готова за публикуване в специализираното списание „Месечни известия на Кралското астрономическо общество“. Предпечатът на статията е наличен в онлайн библиотеката arXiv.org.

Астрофизиците от Великобритания, Германия, САЩ и Канада измериха диаметъра на ореола на Тъмната материя – сферична зона, която се намира в гравитационното поле на Млечния път.

Астрономите успешно наблюдават други галактики, но не могат да правят снимки на Млечния път, защото се намират вътре в него. Следователно, когато оценяват размера на нашата галактика, те обикновено приемат разстоянието до най-отдалечените й обекти.

Подобна оценка обаче показва само границите на галактическия диск с диаметър приблизително 260 000 светлинни години. Но точно както границите на Слънчевата система се простират много по-далеч от пояса на Кайпер и обхващат целия обхват на гравитационното влияние на Слънцето, границите на галактиката са много по-широки от видимата област на галактическия диск.

Изчисленията въз основа на картографските данни на сондата Гая показали, че невидимият атриум на тъмната материя, който се върти около свръхмасивната черна дупка Стрелец А *, се простира над 950 000 светлинни години.

За седем години телескопът Гая внимателно записва положението на всички движещи се обекти в нашата галактика, техните радиални скорости и промяната в разстоянията между звездите. Задачата е да се създаде точна 3D карта на Млечния път. Важно е обаче да се знаят размерите му.

Астрофизиците се обединиха, за да определят разстоянието до външните граници на ореола на тъмната материя. Те предположиха, че звездите по външните ръбове на галактическия диск ще се движат много по-бързо, отколкото трябва, при условие че само видимата материя показва своето гравитационно влияние. Според учените, допълнителното влияние се дължи на тъмната материя на външния ореол.

След това те са извършили моделиране на ореоли с тъмна материя от галактики с масата на Млечния път – както поотделно, така и като част от местната група (малка група галактики с диаметър приблизително 9,8 милиона светлинни години, Галактика Андромеда (M31), Триъгълник (M33) и няколко десетки по-малки галактики).

Като вземат предвид радиалните скорости (орбитални скорости на обектите, които се движат на различни разстояния около центъра на галактиката) и плътността, изследователите определили границата, над която скоростта на джуджетата галактики намалява значително. Радиалното разстояние до тази граница е било около 292 килопарсекса или 950 000 светлинни години, а общият размер или диаметър на Млечния път е 1,9 милиона светлинни години, според астрономите.

Тези резултати са получени след първото измерване на външните граници на нашата галактика. Те все още се уточняват, но според авторите те вече могат да се използват като гранични параметри в много изследвания и теоретични конструкции.

„В много анализи на ореола на Млечния път външната му граница е основно ограничение. Често учените се ръководят от субективен избор, но за предпочитане е физически да определят външния ръб. Свързахме разпределението на тъмната материя с наблюдавания звезден ореол и популация от джудже галактики “, пишат авторите на статията.

„Надяваме се, че бъдещите данни ще позволят по-надеждно и точно измерване на границите на Млечния път и близките галактики“, се казва в съобщението.

Мисията „Гая“

Научният спътник Гая, кръстен на богинята на земята от гръцката митология, изследва нашия космически „квартал“. Мисията на Европейската Космическа Агенция (ESA) е да събере възможно най-голям набор от параметри от колкото се може повече звезди в нашата галактика.

Сондата е изстреляна на 19 декември 2013 г. с ракета „Союз“ от космодрума Куру във Френска Гвиана.

Споделяй на воля: