Древната Раса

Историята на Земята не е това, което знаем!

Астрономи откриха Супер Земя, подобна на Земята

Credit: ESO/spaceengine.org

Може да има множество планети, подобни на Земята, пръснати из галактиката Млечен път, но те не са толкова лесни за намиране. Към днешна дата само около една трета от над 4000 открити и потвърдени екзопланети са скалисти – и повечето от тях са на няколко хиляди светлинни години от Земята.

Така че обявяването на нова скалиста екзопланета винаги е вълнуващо – но тази конкретно новооткрита скална екзопланета е още по-вълнуваща.

Принадлежи към много по-малкото подмножество от скални екзопланети, които орбитират на разстояние, подобно на Земята от нейната звезда. Планетата се намира на огромното разстояние от 24 722,65 светлинни години от нас, най -далечната екзопланета на Млечния път, открита досега.

Толкова е отдалечена, че е близо – и дори може да се намира в центъра на галактическата издутина, най-гъсто населения регион със звезди в центъра на галактиката.

Въпреки че ставаме все по-добри и по-добри в намирането им, екзопланетите са трудни за откриване. Те не излъчват никаква собствена светлина и всяка звездна светлина, която може да отразяват, би била мъничък, мъничък сигнал, изгубен в шума на приемащата им звезда.

Повечето от екзопланетите, за които знаем, са открити по един от двата метода. Транзитният метод (методът на транзитната фотометрия) е начин за откриване на екзопланети, основан на наблюденията върху преминаването на планетата на фона на звезда.; Другият метод анализира слаби колебания в светлината – издайнически признак за гравитационното привличане на планетата върху централната звезда.

Но има и трети метод, основан на прогнозите за обща относителност : гравитационно микролентиране. Представете си две звезди, една зад друга, и наблюдател (нас) отново на известно разстояние от тях. Лъчите на светлината от задната звезда (източника) са леко огънати от гравитацията на по-близката звезда (обектива), когато преминават покрай нея. Това изкривява и увеличава източника на светлина – следователно, гравитационните микроленти.

Знаем как изглежда това с две звезди – има толкова много навън, че гравитационните микролензи не са рядкост. По този начин, когато екзопланета е хвърлена в микса, тя създава още смущение в светлината, която достига до наблюдателя; можем да разпознаем това като „подпис на планета“.

След това астрономите могат да анализират кривата на светлината на събитието на микросензирането, за да определят параметрите на системата.

„За да имаме представа за рядкостта на откриването, времето, необходимо за наблюдение на увеличението, дължащо се на звездата-домакин, беше приблизително пет дни, докато планетата беше открита само по време на едно малко петчасово изкривяване“, обясни астрономът Антонио Ерера Мартин от Университета на Кентърбъри в Нова Зеландия.

„След като потвърдихме, че това наистина е причинено от друго„ тяло “, различно от главната звезда, а не е инструментална грешка, ние пристъпихме към получаване на характеристиките на системата звездна планета.“

Планетата е наречена OGLE-2018-BLG-0677. Събитието беше независимо наблюдавано от два различни експеримента – Оптичния гравитационен експеримент за гранулиране (OGLE) за ранно предупреждение и Корейската телескопна мрежа (KMTNet). Обикновено тези експерименти откриват около 3000 събития на микроелементиране годишно, повечето от които са само звезди.

„Д-р Херера Мартин първо забеляза, че има необичайна форма на светлинния изход от това събитие и предприе месеци на изчислителен анализ, който доведе до заключението, че това събитие се дължи на звезда с планета с ниска маса“, каза астрономът Майкъл Олброу от университета в Кентърбъри .

И двата набора данни допринесоха за анализа на екипа.

Те определили, че екзопланетата е Супер Земя. Планетата има маса някъде между тази на Земята и Нептун. Това я прави една от планетите с най-ниска маса, открита някога с помощта на гравитационно микросензиране.

Звездата, която орбитира, е наистина малка, просто 0,12 пъти по-голяма от масата на Слънцето – толкова дребна, че изследователите не успяли да определят дали е звезда с ниска маса или е кафяво джудже. А орбиталното разстояние между планетата и звездата е между 0,63 и 0,72 астрономически единици – около разстоянието на Венера от Слънцето. Но тъй като звездата е толкова малка, планетата се движи около нея доста бавно – една годината е равна на около 617 земни дни.

Скоро няма да узнаем дали екзопланетата е обитаема. Не знаем каква е природата на звездата-домакин. Температурата и нивото на активност на звезда-домакин имат ключова роля за обитаемостта, по начина по който я определяме днес. А звездата е толкова далеч, че ние дори не разполагаме с достатъчно чувствителни инструменти, за да изучаваме нейния спектър, и да определим дали има атмосфера.

Но един от най-големите въпроси за живота във Вселената е колко често има възможност да възникне той. Това, което знаем е, че животът може да възникне на скалисти екзопланети, тъй както го е направил тук на Земята. Така че колкото повече скални екзопланети откриваме, толкова по-добре можем да разберем това ограничение.

Това, което изследването демонстрира, е изключителната сила на гравитационното микролентиране като инструмент за намиране на тези далечни, нискомасови екзопланети. И е дяволски страховито.

Изследването е публикувано в The Astronomical Journal .

Main Photo Credit: ESO/spaceengine.org

Споделяй на воля: