Древната Раса

Историята на Земята не е това, което знаем!

Благодатният Огън е „чудо“, но църковно?

Благодатният Огън се пали в кандилото, със запалка, кибрит или със свещ! Твърдението е на свещеник на Божи Гроб!

Благодатният Огън се пали в кандилото, със запалка, кибрит или със свещ! – казва един от свещениците пред посетители на Божи Гроб.

 „Светата светлина е запалена от свещ!“

Миналата година през март, в Гърция избухна невероятен скандал, който разбуни духовете в иначе православната общност. Ябълката на раздора се оказа книгата на гръцки журналист, в която телохранител на гроба Господен в Израел разказва, че „Благодатният Огън се запалва със запалка“ и предизвика трус между Гръцката Православна църква и Йерусалимската патриаршия!

Нещо повече! Има видео записи с изказването на свещеници! Разказите на свещеници на Божи гроб в Йерусалим, всъщност са налични в YouTube канала на журналиста и до днес. Свидетелствата им можете да видите във видеата по-долу (на гръцки).

В книгата на Димитрис Аликакос „Изкуплението – за светата светлина“, съдържа свидетелства на светци, които преобръщат теорията за „чудото“, което се случва с абсолютна тайна в Светия гроб.

„Слушай… Кандилото влиза угасено заедно с мен, всеки го вижда на телевизора си. Но когато Патриархът влиза в Гроба, той го намира запалено … Аз го паля … Със запалка, с какво друго?“ – разказва свещеникът.

Свещеникът, който призна, че „чудото“ е църковно, а не реално чудо


Според журналиста – автор на книгата, пазачът на приборите на Божи Гроб – Исидорос, който е един от клисарите, говорили открито за процедурата със запалването на Свещеният Огън не е единственият, който признава подобно нещо. Бившият архиепископ Аскалонос Никифорос, който преди това е служил като охрана на приборите на Светия Гроб, заявява, че като пазител на приборите е палил кандилото по „инструкции“ на драгуна на Патриаршията.

„Думата „чудо“ излезе от уебсайта на Патриаршията.“ – казва още свещеникът, в едно от видеата.

„Вярваме в чудесата, но аз самият се опитах да го видя три пъти да излезе (огъня), но не се случи чудото!“ – заявява игумен Теодулос и добавя: „Господ не прави чудеса, само за да угоди на народа.“

Не по-малко важна справка прави и йерусалимския Патриарх Теофил III, който споделя с изследователя следното:

Репортер: Наскоро забелязах, че сте променили текста за церемонията на Благодатният Огън на уебсайта на Патриаршията и на нейно място сте сложили друг текст, в който никъде не се говори за „чудо“.

Патриарх: Да, този текст не би трябвало да е там, не знам как е влязъл.

Журналист: Да, но новият текст не говори за „чудо“ …

„Чудото е извън Светия Гроб…
Свещената светлина може да бъде запалена със запалка или със свещ. Чудото НЯМА общо с Церемонията. Чудото е ОТВЪД Светият Гроб, не се бъркайте с това, което се случва ВЪТРЕ. Попът, патриархът, го запалва със запалка, със свещ с кандилото;
Разграничавайте чудото, което е плод на вярата, от религиозната церемония. А вярващите виждат светлината отвън!“

Патриарх: Но Патриаршията не говори за „чудо“ (θαύμα – от гръцки). Думата идва от „възхищавам се“ (θαυμάζω – от гръцки). Какво общо има това със свещената церемония?

Горните свидетелства, които бяха отразени широко от основния бюлетин на ANT1 (най-голямата гръцка телевизия), предизвикаха реакции, както и изявление на Йерусалимската Патриаршия.

По-конкретно, Йерусалимската Патриаршия заявява в изявление:

„Отговорът на Йерусалимската Патриаршия относно съдържанието на книгата на г-н Димитриос Иликакос по темата за Благодатният Огън е: Официалната позиция на Патриаршията за церемонията на Благодатният Огън е тази, която е включена и в програмата на церемонията на Благодатният Огън на Великата събота всяка година, на уебсайта на Патриаршията, в проучванията на Светите Отци…“

Архиепископ Герасон Теофанис пък казва: „Огънят е осветен от Църквата, а Светата църква, тъй като Светият дух е в Светлината го благославя. Това е „натурален огън“, той е без небе – това е много силно, оправдано е, проявява се Божествената благодат.“ „Патриаршията разказва за службата на Светата Светлина (Благодатният Огън), тя не казва, „чудо“, въпреки че е чудотворна, но църковно чудотворна, то е Святост и може да върши чудеса чрез вяра.“

Скандалният автор бе подведен под съдебна отговорност, за изнесените в книгата му твърдения. И до днес, той осмива чудото на Благодатният Огън. Последния пресен „пример“, за твърденията му, че Благодатният Огън е един фарс, той цитира в своята Фейсбук страница с цитат на статия от България, в която се описва срещата на Негово Светейшество Патриарх Неофит, с премиера Борисов, за Великден.
„Патриархът на България Неофит се срещна с премиера на България Бойко Борисов, за да обсъди необходимите ограничителни мерки в църквите с оглед на Страстната седмица и Великден.

„Тъй като Благодатният Огън се „пази“ в Православната Патриаршия от миналата година, Светият Синод на Българската църква препоръча тази година полетът към Израел за Благодатният огън да НЕ се извършва и средствата за транспортни разходи да бъдат насочени за Covid-19!“

„Имаме го от миналата година, не го носете“ – с присмех, скандалният автор цитира Патриархът на България.

Към изброените свидетелства се добавя и промяната на текста в уебсайта на Йерусалимската патриаршия по отношение на церемонията на Благодатният Огън. От лятото на 2018 г. в текста вече не съществува думата „чудо“. Всъщност в разговор между Димитрис Аликакос и Йерусалимския Патриарх Теофил III, по повод на това събитие, йерархът косвено признава, че всъщност чудо не се случва. 
Че под „чудо“ се визира църковното чудо, на светлината. Своеобразно просветлението, че Христос възкръсва.

Свещениците твърдят, че медиите са подели „слизането“ на Светият Огън. И че всяка година, медиите изписват „Благодатният Огън СЛЕЗЕ на Божи Гроб“, което само по себе си заблуждава хората. Благодатният Огън се запалва от свещениците осветява се според изискванията на църквата и се предава на хората. А светлината, която мнозина твърдят, че виждат над храма, е външното проявление на чудото, което само истински вярващите, могат да видят. Вероятно правилното анонсиране на свещеното събитие трябва да е „Изнесоха Благодатният Огън“…

Според старо поверие, ако Благодатният Огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството. Храмът на Божи гроб ще бъде разрушен и ще настъпи Второто пришествие. А щом огънят не е слязъл цели три поредни години, според Теодулос, означава ли, че отдавна човешките грехове са „пропъдили“ чудото?

Инфо: https://www.iefimerida.gr

Споделяй на воля: