Древната Раса

Историята на Земята не е това, което знаем!

ДНК изследване разкри „Призрачен“ прародител

Четири западноафрикански популации носят гени от архаичен „призрачен“ хоминин. Тази архаична група хора, вероятно се е отклонила от споделения прародител на неандерталците, денисовите и съвременните хора, някъде преди около 800 000 години, преди тези родове да се разделят.

Предишни изследвания показват, че Homo sapiens се размножава с неандерталци и денисованци след миграция от Африка, но малко се знае за наличието на гени от древни хоминини при хора, чиито предци никога не са напускали Африка. Това се дължи най-вече на трудността да се извлече древна ДНК в горещ климат, където може да се влоши.

За да преодолеят тези бариери, Шрирам Санкарараман и Арун Дурвасула от Калифорнийския университет в Лос Анджелис използвали компютърно моделиране, за да сравнят вариациите на гените в 405 западноафрикански геноми, с тези в неандерталските и денисованските геноми.

Екипът разглежда както съвременните, така и древните сегменти в геномите на хора от племето Йоруба в Ибадан, Нигерия. Така те открили повече случаи на генетична промяна в древните сегменти, отколкото се наблюдават в тези на неандерталските и денисованските гени. Това предполага, че нито една от тези групи древни хора не е била източникът на геномната дисперсия.

Подобни модели са наблюдавани в геномите на хората от Менде в Сиера Леоне, хората на Есан в Нигерия и тези в западните райони на Гамбия. Счита се, че четирите популации произлизат от архаична група от гени, между 2 и 19 на сто от тяхното потекло.

Реконструкция на Хайделбергски човек – източник https://bg.wikipedia.org/

Не знаем дали архаичният хоминин е „призрак“ , за който нямаме физически данни, или вече сме открили следи, като тези на Homo heidelbergensis (Хайделбергски човек), който може би се е развил преди около 700 000 години. „Това наистина е интригуващ въпрос“, казва Санкарараман.

Най-вероятно е „призрачният“ прародител да се е отклонил от предците на неандерталците, денисованците и съвременните хора, преди тази линия да се е разделила на отделни групи, според изследователите. Според тях това разминаване се е случило в някакъв момент между 1 милион и 360 000 години, а кръстосването между архаичното население и предците на съвременните популации се е случило в някакъв момент през последните 124 000 години.

Череп от Сима де лос Хуесос / Credit: Sala et al./PLOS One

„Тези открития усложняват нашето разбиране за човешкото потекло и времето, когато се развиват няколко клона, много от тях като хоминините открити в Сима де лос Хуесос (Sima de los Huertos) в Испания!“, казва Понтус Скоглунд от Института Франсис Крик в Лондон. „Може би всичко това е обвързано с нещо, което не разбираме напълно, някаква мистерия от около преди половин милион години“, казва той.

„За да открием повече, се нуждаем от повече физически доказателства.“ – казва Скоглунд. „Може да успеем да намерим други хоминини от Евразия, където е малко по-студено с по-добро запазване на ДНК и може би те ще ни позволят да разберем по-добре връзката между неандерталците и съвременните хора.“

Аудио версия

Споделяй на воля: