Древната Раса

Историята на Земята не е това, което знаем!

Древната обсерватория Набта Плая и пояса на Орион

Raymbetz / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)

Raymbetz / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)

Набта Плая (Nabta Playa) е археологически обект, който се намира в Нубийската пустиня. Той е съставен от стотици праисторически мегалитни структури. Древна обсерватория изградена от масивни блокове, поставени в кръг, е едно от най-загадъчните места. Радиовъглеродният анализ показал, че древното съоръжение е на не по-малко от 7500 години, тоест е по-старо от прочутия Стоунхендж в Англия.

Археолозите забелязали необичайните мегалити в центъра на Набта Плая още през 1973 г. Но учените повече се интересували от фрагменти глинени съдове, които открили под пясъка наоколо, отколкото от многотонните камъни.

Две десетилетия по-късно, поставените вертикално масивни каменни блокове, най-после привлекли вниманието на специалистите. През 1998 г. експедиция начело с американския професор Фред Уендорф обърнала внимание, че монолитите не са разпръснати хаотично из пустинята, а образуват почти правилна окръжност.

Ръководителят на експедицията Уендорф и астрономът от Колорадския университет Макким Мелвил стигнали до извода, че откритото съоръжение е било предназначено за наблюдение на звездите. Ето как го описват те:

„В центъра на мегалитната конструкция, която има формата на кръг, вертикално са разположени пет каменни монолита с почти триметрова височина. Тези стълбове в центъра на кръга служат за визиране на Слънцето, намиращо се в зенита по време на лятното слънцестоене. Ако съедините с права линия един от централните мегалити с двата каменни блока, намиращи се на разстояние около миля, то тази линия сочи изток–запад. Още две линии, прекарани по същия начин през други подобни камъни, определят посоките югоизток и югозапад.“

Около централната част на мегалитния комплекс били разположени още около 30 от съставните му елементи. А на дълбочина 4 метра под тази част бил открит загадъчен релеф, изсечен на равната хоризонтална повърхност на скала.

Находката на Уендорф и Мелвил дълго била изучавана от още един професор, калифорнийския астрофизик Томас Брофи. Резултат станала излязлата през 2002 година книга със заглавието „Карта на произхода“.

Той построил модел, показващ как е изглеждало звездното небе над Набта Плая в продължение на хиляди години. И преуспял в разшифровката на истинското предназначение на каменния кръг с близките мегалити.

Брофи стигнал до извода, че откритото в Набта Плая съоръжение от каменни блокове представлява древен календар на движението на небесните тела и астрофизична карта, която съдържа невероятно точна информация за съзвездието Орион.

Календарният кръг имал вградени линии на меридиана и хоризонта, които посочили на Брофи, че кръгът е използван като обсерватория. Тоест преди 6000 години наблюдател, стоящ на северния край на оста на меридиана, се е насочвал от трите камъка на съзвездие Орион.

Съответствието между Земята и небето е очевидно – трите камъка в пределите на външния кръг са трите звезди от пояса на Орион преди лятното слънцестоене.

Брофи споделил възгледите си с американската журналистка Линда Молтън Хау, която обичала да разгадава исторически ребуси. Ето какво ѝ разказал той:

„Кръгът от камъни, който е служел като календар и е привързан към звездите на Орион, се намира на около три километра северно от централния мегалит с вертикалните камъни.

Изследвайки този календар, открих в него камъни, чието разположение точно отразява положението на звездите в Пояса на Орион. Освен това, според изчисленията, разположението на камъните съответства на положението на звездите при изгрева на слънцето в деня на лятното слънцестоене през 4940 г. пр.н.е.

По-нататъшните изследвания на каменния календар с приложение на компютърна обработка дадоха още по-зашеметяващи резултати. В него открих камъни, чието разположение съответства на видимото положение на основните звезди на Орион в деня на лятното слънцестоене през 16 500 г. пр.н.е.!“

Предполага се, че там е съществувала градска напреднала общност, която се е появила преди около 11 000 години . Тази общност е оставила след себе си огромен брой от онова, което учените смятат за най-старите астрономически структури в света.

Някои археолози дори смятат Набта Плая за предшественик на първите градове на Нил, които са се образували в Египет няколко хилядолетия по-късно.

Но, кои са били първите жители на Набта Плая?

Днес там е много суха пустиня, но изглежда, че този град не винаги е бил такъв. Изследователите са установили, че изменението на климата се е случило в Северна Африка, около 10 000 г. пр.н.е.

Следователно, в целия регион е имало обилни дъждове. Смята се, че няколко месеца в годината, са се образували езера, чийто вода би била достатъчна, за да се препитава древния народ в този район.

Доказателствата сочат, че номадските племена са живели в първите селища, които представлявали сезонни лагери. Накрая, когато водата е пресъхвала, те са напускали района.

Откритите останки от керамика на мястото, се считат за най-старите в Африка.

Преди 9 000 години, започват да се появяват селища, чийто обитатели копаели дълбоки кладенци в земята, за да се снабдяват с вода, а храна си снабдявали, чрез лов. Уловът на диви животни от райони, покрити с ливади, наличието на питейна вода е допринесло за процъфтяването на тези селища.

След 1000-2000 години, региона е белязан от две големи суши. В резултат на тези засушавания нивото на водата драстично спаднало, което е причината, повече да не може да се живее по тези места. Постепенно населението започнало да изчезва, а селищата били изоставени.

Нова човешка цивилизация започнала да изгражда селища по тези земи, между 8 000 г. пр.н.е. и 7 000 г. пр.н.е., когато сушите преминали напълно. Именно това е периодът, през който се смята, че жителите са изградили древната обсерватория.

За няколко хиляди години, жителите на селището успяват да построят 2500 метра гигантски паметници, включително каменни образувания, подземни гробници и редица астрономически структури. А Набта Плая, влиза в

Видео по темата
Споделяй на воля: