Древната Раса

Историята на Земята не е това, което знаем!

Древноегипетски храм разкри непознати досега съзвездия

Представянето на съзвездие под формата на мумия.

Едно от съзвездията се нарича „Apedu n Ra“ или „The Geese of Ra“ (Гъските на Ра -бел.ред.).

Възстановяването на древен египетски храм, покрит със сажди, е разкрило неизвестните досега имена на древни египетски съзвездия, според експерти от Германия и Египет.

Възстановяването също така е разкрило прекрасните оригинални цветове, с които древните египтяни са изрисували 2000-годишния храм.

Храмът в Есна, който е построен и украсен през епохата на Птолемеите, но преди всичко през римската епоха, е, заедно с Фила, Ком Омбо, Едфу, Дендара и Атрибис, един от шестте големи оцелели египетски храма от гръко-римския период (332 г. – 350 г. от н.е.).

Храмът в Есна е уникален в много отношения, но е особено известен със своя „астрономически таван“. Таванът на този емблематичен храм представлява нощното небе, изрисувано с йероглифи. Надписите разкриват не само духовните и религиозни вярвания на древните египтяни, но и космологичните идеи, подкрепяни от жреците.

Тъй като работниците в Египет премахват сажди и мръсотия от храма, понякога със смес от алкохол и дестилирана вода, оригиналните боядисани дърворезби и йероглифи отдолу са толкова живи, сякаш „изглежда, че са били боядисани вчера“, казва ръководителят на проекта Christian Leitz, професор по египтология в университета в Тюбинген в Германия. „Но ние не пребоядисваме нищо, просто премахваме саждите.“ – добавя още той.

По време на възстановителните дейности изследователите почиствали древни издълбани сцени, изобразяващи съзвездия, включително Голямата мечка (известно като Mesekhtiu) и Орион (известно като Sah). Те открили надписи за неизвестни преди това съзвездия, включително и такива, наречени „Apedu n Ra“, или „Гъските на Ра“, който е древното египетско слънчево божество, каза Лейц.

Въпреки това, без изображение, което да придружава тези описания, няма как да се разбере кои звезди в нощното небе описват, каза той.

Съзвездието Орион като Озирис (ляво) и Сотизи като Изис (вдясно). (Снимка: Ахмед Амин)

От Светилище към склад за съхранение

Това светилище, превърнато в хранилище е било ценено заради местоположението му в центъра на града. Хората започнали да строят къщи и колиби директно срещу някои от стените му, а пощенски картички от 19-ти и 20-ти век показват, че е заобиколено от развалини. Десетилетия на пренебрежение оставили храма мръсен, покрит със сажди и птичи изпражнения.

Древно египетско изображение на Голямата мечка, видяно тук във формата на крак на бик. Той включва седем звезди и е обвързан с кол от богиня под формата на хипопотам (вдясно). Голямата мечка се счита за проява на злия бог Сет, който убил брат си Озирис. Богинята пречи на Сет да достигне Озирис в подземния свят – мит станал възможен, тъй като съзвездието никога не се спуска под хоризонта.

Днес остава само вестибюла. Голямата пясъчна конструкция е с 24 колони, а също така има 18 свободно стоящи колони, украсени с боядисани дърворезби от растения. Той е с дължина около 30 метра, 65 фута широк и висок 50 фута (37 на 20 на 15 метра). Но той би бил засенчен от действителния храм, построен по времето на император Клавдий (управлявал 41-54 г.). Мистерия е какво се е случило с тази част на храма; вече е изчезнал, когато венецианският търговец го е описал през 16 век.

Цялостното изграждане и декорацията на храма, което включва астрономически дизайни на тавана, вероятно е отнело 200 години, казва Лийц.

По време на последната реставрация изследователите откриват нови надписи, включително тези на неизвестните съзвездия. Лийц отбеляза, че когато древните египтяни украсявали храма, те първо нарисували дизайн с черно мастило, след това занаятчии изваяли релефа и след това художници са изрисували релефа.

На астрономическия таван, много от надписите са били изрисувани с мастило, но не са били издълбани или боядисани.

„Преди това бяха незасегнати под саждите и сега са изложени на парчета“, казва Лийц.

Проектът, започнал през 2018 г., е сътрудничество между Института за древни близкоизточни изследвания (IANES) към университета в Тюбинген и египетското Министерство на туризма и антиките.

Източник: https://www.livescience.com/

Споделяй на воля: