Древната Раса

Историята на Земята не е това, което знаем!

Египет: Епичен „Златен парад“ на фараоните

Египет: 22 древни мумии – 18 царе и четири кралици – бяха транспортирани до новия Национален музей на египетската цивилизация

Новият Национален музей на египетската цивилизация бе открит чрез пищен „Златен парад на фараоните“. Египет даде заявка за грандиозен високотехнологичен музей.

Неповторимото шествие, придружено от музика, каляски с конски впряг, фойерверки и светлини,  можеше да се проследи онлайн на Facebook страницата и Youtube канала на Министерството на туризма и антиките на Египет.

Всяка от мумиите бе преместена на седем километра от досегашният музей, на новото „вечно място за почивка“. Няколко милиона долара бяха похарчени за събитието, като част от парите са били разпределени за създаването на персонализирани саркофази и специално украсени катафалки.

При транспортирането мумиите бяха поставени в специални контейнери с азот, а превозните средства оборудвани със специални амортисьори и заобиколени от автоколона, в която имаше реплики на теглени от коне бойни колесници.

Катафалките са проектирани да изглеждат като погребални превозни средства, използвани в Древен Египет. Шествието беше подредено в хронологичен ред на управлението им – от фараона от 17-та династия Таа II Секененра, до Рамзес IX, който царува през 12-ти век пр. Н. Е.

Паветата по пътищата по маршрута също са пренаредени, за да бъде пътуването гладко.

Египетските власти изразиха надежда, че новият музей, който отваря врати през април, ще помогне за възраждането на туристическият интерес. Както отбелязва Ройтерс, най-важната индустрия в страната – туристическата – е силно засегната от пандемията.

Едно от „главните действащи лица” е Рамзес II, най-известният фараон на Новото царство, управлявал 67 години и запомнен с подписването на първия известен мирен договор.

Друга е кралица Хатшепсут. Тя станала владетел, въпреки че обичаите на нейното време били, че жените не стават фараони.

Доколкото древните техники на мумифициране първоначално са запазвали фараоните, за преместването им в новия музей 22-те мумии са били поставени в специални контейнери, пълни с азот, за да бъдат предпазени от външните условия.

„Министерството на туризма и антиките направи всичко възможно, за да се увери, че мумиите са стабилизирани, консервирани и опаковани в контролирана среда“, каза Салима Икрам, професор по египтология в Американския университет в Кайро.

Мумиите са открити през 1881 и 1898 г. в два тайника в руините на Тива, древната столица на Египет – днешния Луксор в Горния Египет

Новите експонати вече ще се помещават в Кралската зала на мумиите, която ще бъде отворена за посетители от 18 април. Залата е проектирана така, че туристите да изпитат илюзията, че са в Долината на царете в Луксор. Отделно, през следващата година, близо до Великите пирамиди в Гиза, трябва да отвори врати нов египетски музей, в който ще се помещава известната колекция на Тутанкамон. 

Видео по темата

Ползвани са материали от Интернет
Инфо: sciencealert.com

Споделяй на воля: