Древната Раса

Историята на Земята не е това, което знаем!

Хуака Пуклана: масивната древна пирамида

В средата на превъзходния жилищен квартал Мирафлорес в Лима се намират древни кирпичени орнаменти и глинена пирамида, датираща от V век. Huaca Pucllana е стъпаловидна пирамида с няколко големи двора на различни нива, до които се достига чрез зигзагообразни рампи и дълги коридори.

Хуака Пуклана е с много по-малки размери в сравнение с Голямата пирамида в Гиза, въпреки това е огромен инженерен подвиг от древните времена. Най-вероятно се е виждала от няколко мили, след като е била завършена, преди около 1500 години.

Пирамидата е била важен церемониален храм и административен център за различните култури, просперирали в района на Лима преди пристигането на испанските конквистадори. Някога градът е бил дом на около 40 пирамиди, които са били унищожени през цялата история и с увеличаването на населението. Днес масивната пирамида стои като доказателство за богатата история и култура, просъществували в региона преди хиляди години.

Кой е построил Хуака Пуклана?

Пирамидата е построена от местна прединска крайбрежна цивилизация, която е просъществувала в района от около 100 г. до 650 г. пр.н.е. Те са построили седемстепенната пирамида и околния комплекс с керамика и глина (малки ръчно изработени тухли, изсушени на слънце), вероятно през пети век.

Древната култура и техните съвременници се отличавали с майсторското напояване, което им позволило да развиват селища върху значителна територия. Изградили канали, пренасочвайки водата от трите основни реки, за да напояват цялата долина, в стремежа си да увеличат земеделието. Това нововъведение било монументално в развитието на Лима, без което е съмнително, че столицата на Перу би била основана на този терен. Докато бреговата ивица на Лима е богата на риба, допълващите култури са били основна причина да съществуват процъфтяващите цивилизации през следващите 2000 години.

Разположени на няколко километра от морето, хората от Pucllana се хранели с морски продукти като риби, миди, охлюви, раци и други стоки.

Повече за структурата

Пирамидата с широчина над 400 метра е построена с тухли от кирпич, подредени хоризонтално една върху друга. Има плаза, която заобикаля структурата и голяма стена, която я разделя на две различни части.

Административният сектор и градската зона са разположени на изток от тази стена с места, предполагаемо използвани за обществени срещи, за обсъждане на подобряване и контрола на производството. Редица малки сгради, площади, рампи, вътрешни дворове и складови помещения завършват тази част.

Пирамидата (изработена от кирпични тухли, дълги 500 метра, широки повече от 100 метра, високи 22 метра) и прилежащи места съдържа церемониален сектор към западната част на структурата. Свещениците провеждали тук религиозни церемонии в чест на боговете и предците.

Археолозите открили текстил, украсена керамика, кости, каменни сечива и останки от алпаки, морски свинчета, патици, риба и други мекотели, царевица, тиква, боб и плодове като черимоя, лукума, пакае, гуава. Откритията дават жизненоважна информация за живота на първите обитатели на Лима. Къщите са построени в близост до насаждения или в близост до напоителни канали и обичайно за това време са били направени от тръстика и глина.

Културата на Лима била завладяна от културата Уари някъде около 700 г. пр.н.е. Хуака Пуклана имала значение предимно като място за погребения на благородниците. Гробниците на върха на пирамидата били запазени за благородници, които са погребани с дребен добитък и глинени съдове. Няколко мумии са открити в Хуака Пуклана, включително дете през 2013 г., за което археолозите твърдят, че предполага човешка жертва. Части от пирамидата и комплекса са били унищожени или модифицирани, за да успеят да направят необходимите промени и трансформирането на части от комплекса в гробници.

При разкопки през 2005 г. е открита гробница в Хуака Пуклана. Тя съдържа текстил на цивилизацията Уари – първото категорично доказателство, че уарите са обитавали централния бряг на Перу, далеч от първоначалното им местообитание в планините, в близост до съвременния град Аякучо.

След разпадането на империята Уари, културата Ичма, предшествала инките управлява региона Лима от около 1100 г. сл. Хр., Докато те са завладени от инките през 1470 г. Ичма използват Хуака Пуклана предимно като място за поклонение и жертвоприношения, въпреки че гробове от този период също са разкрити наскоро.

През 1991 г. Перуанският културен институт и Община Мирафлорес подписват споразумение, което позволява на пирамидата Хуака Пуклана да се превърне в исторически и културен парк в града.

Днес тя стои като доказателство за изобретателността и архитектурните постижения на предколумбовите цивилизации и развитите култури, обитаващи Новия континент, далеч преди европейците да стъпят там.

Споделяй на воля: