Древната Раса

Историята на Земята не е това, което знаем!

Карахан тепе е по-древно от Гьобекли тепе

Смята се, че Карахан Тепе е много по-старо от Гьобекли Тепе. Мястото се намира близо до Ягмурлу и на около 35 километра източно от комплекса на 12 000 години

Изследователите в Турция предстои да започнат разкопки на древният обект Карахан Тепе и вярват, че това съоръжение е много по-старо от Гьобекли Тепе, известната „нулева точка на световната история“. До скоро, ако бяхте попитали някой професор по история или дори уважаващ себе си археолог кой е най-стария паметник, откриван някога, всички те щяха да кажат Гьобекли Тепе. Но сега този отговор може да се окаже Карахан Тепе и това създава голямо вълнение в археологическите кръгове.

Смята се, че Карахан Тепе е много по-старо от Гьобекли Тепе.
Археолозите работят на археологическата площадка Карахан тепе, която често се нарича „сестра на Гьобекли тепе“, от 1997 г. Мястото се намира близо до Ягмурлу и на около 35 километра източно от 12 000-годишното място Гьобекли тепе.

През годините археолозите са направили поредица от удивителни открития на мястото Карахан тепе. По-специално, тонове заровени Т-образни обелиски, подобни на тези на Гьобекли тепе, с изсечени върху каменните монументи диви животни, са накарали изследователите да стигнат до заключението, че Карахан Тепе „е много по-древен“ от „по-малката си сестра“ Гьобекли Тепе.

Ръководителят на разкопките в Карахан тепе, професор д-р Нечми Карул, казва пред Hurriyet, че „в района са известни 12 места, които са датирани в същия период като Гьобекли тепе, едно от които е Карахан тепе“.

По време на 10-ия Международен конгрес за туризма, министърът на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой каза, че в Карахан тепе продължава „интензивна и бърза програма за разкопки“, която до момента е разкрила „250 обелиска с фигури на животни “. Ерсой твърди, че планираните разкопки ще докажат, че селището в Карахан тепе „е много по-старо от 12 000-годишния Гьобекли тепе“.

Карахан Тепе може да детронира „Нулевата точка на световната история“
В статия на National Geographic от 2016 г. се разказва очарователната история за откриването и консервирането на Гьобекли Тепе. Професор Клаус Шмит, немски археолог, ръководил разкопки на мястото, твърди, преди да почине през 2014 г., че „ за изграждането на загражденията е била необходима огромна работна сила и че този строителен проект „тласнал хората да развиват земеделие като начин за осигуряване на прехраната им – а може би, дори към производството на напитки – за работниците. „

На Световния икономически форум през 2015 г. в Давос, Швейцария, турската група Doğuş обяви, че планира да похарчи „15 милиона щатски долара през следващите 20 години“ в партньорство с Националното географско общество на древното Göbekli Tepe. А председателят на групата Doğuş, Ферит Ф. Шахенк, заяви в прессъобщение, че причината, поради която толкова много пари са били изразходвани за Гьобекли тепе, е, че този праисторически храм е „нулевата точка във времето“.

Карахан Тепе може да бъде по-голямата сестра на Гьобекли Тепе!

Докато Гьобекли Тепе държи световния рекорд в заглавията на медиите и другаде като най-ранният храм от този тип, откриван някога, има няколко други претенденти за тази корона в Турция . Според Йенс Нотроф , археолог от Германския археологически институт, който работи на площадката в Гьобекли тепе, „по-малки версии на стълбовете , символите и архитектурата, издълбани в камъните в Гьобекли тепе, са открити в селища на разстояние до 125 мили“, включително Карахан Тепе.

Професор Нотроф казва пред National Geographic, че Гьобекли Тепе вероятно е служил на региона „като катедрала“ и следователно околните свещени места са като енорийски църкви. Ученият също смята, че ловци-събирачи са пътували на големи разстояния, за да се срещнат, да се поклонят и да помогнат за изграждането на нови монументални структури чрез обширни проекти на общността, включващи големи празници за показване на богатство.

Връщайки се в Карахан Тепе, според доклад в Daily Sabah трябва да се проведат още няколко години разкопки и изследвания, за да се определи за какво точно е бил използван. Въпреки това, макар и да се случва, учените рядко правят големи изказвания без достатъчно убедителни доказателства, но в този случай изследователите смятат, че когато в крайна сметка стигнат до изкопния център на Карахан Тепе, „той ще бъде„ много по-стар от 12 хиляди години “.

Археолозите в Карахан тепе са достатъчно убедени, че имат „нова нулева точка в световната история“, казва кметът, че мястото ще „бъде приоритет вместо Гьобекли тепе“ и ще се превърне в нов фокус на националното археологическо и туристическо внимание.

Източник: https://www.ancient-origins.net/

Споделяй на воля: