Древната Раса

Историята на Земята не е това, което знаем!

Мезоамериканската Атлантида

Сред всички градове в Мексико, Теночтитлан е уникален. Той е своеобразната Атлантида в Америка.

Един от може би по-малко известните и същевременно изключително важни древни градове на Мексико се намира в сърцето на днешен Мексико Сити. Неговото име е Теночтитлан.

Така е изглеждал величественият град

Градът е бил столица на ацтекската империя, докато в крайна сметка не е превзет от испанските конквистадори през 1521 г. Подобно на много други градове в Мезоамерика Теночтитлан остава забулен в мистерия. В своя пик столицата на империята на ацтеките е най-големият град в предколумбова Америка. Според археолозите градът е покривал около 13,5 квадратни километра. Сред всички градове в Мексико, Теночтитлан е уникален. Той е своеобразната Атлантида в Америка. Целият град се издига на няколко острова, посред соленото езеро Тескоко в долината на Мексико.

Разрушената пирамида Темпло

Днес градът лежи в руини след унищожение от испанските конкистадори. Само историческите му руини остават в историческия център на столицата на Мексико. Етимологията на името му е неясна, но експертите смятат, че името му се превежда като „град сред бодливите круши, растящи сред скали“, а друга версия предполага, значението „град, на чиито скали тонове растат в изобилие“. Това обаче са само догадки, а оригиналното му име остава непреведено.

Мезоамериканската Атлантида

Така е изглеждал един от най-мистичните градове на ацтеките

„Когато видяхме толкова много градове и села, построени във водата и други големи градове на суха земя, бяхме изумени и си казахме, че сме като омагьосвани (…) заради големите кули, монументи и сгради, издигащи се от водата, и всички изградени от зидария. А някои от нашите войници дори попитаха дали нещата, които видяхме, не са сън? (…) Не знам как да го опиша, виждайки неща, за които никога не бяхме чували или виждали, дори не бяхме си и мечтали. “ Бернал Диас дел Кастило, из „Завладяването на Нова Испания“.

Основаването на града е мистерия – смесица между история и легенди, отличителен белег на коренните американски региони. Източници от шестнадесети век предполагат, че градът е основан през 1325 г. Въпреки това, няма сведения, които датират точно първоначалното основополагане на града.

Миграцията на Нахуа

Легендата за основаването на древния град разказва, че Теночтитлан е бил населен от група племена Нахуа, мигриращи от Атцлан, място, чието точно местоположение остава друга историческа загадка. Въпреки че не знаем местоположението на Атцлан, историческите източници го поставят някъде на север от Теночтитлан. Някои дори предполагат, че Атцлан се намира някъде в територията на днешните САЩ. Към днешна дата не са открити доказателства в подкрепа на това предположение.

Седемте пещери

Легендата разказва, че е имало седем древни племена, които са живели на „мястото на седемте пещери”, известно като Чикомоцток. Всяка от групите представлявала различна група Нахуа.

Богът на войната и Слънцето – Huītzilōpōchtli

Богът на Ацтеките – Хуицилопочли заръчал да потърсят място, където да построят новата си столица. Хуицилопочли казал на ацтеките, че ще знаят къде да построят града си, тъй като точното място ще бъде белязано от орел, кацнал върху кактус с бодлива круша и поглъщащ змия. След дълго пътуване хората, избягали от Чикомоцток, видели с очите си онова, което предсказал Хуицилопочли на езерото Тескоко, където по-късно построили столицата на своята империя – орел кацнал върху кактус, от чийто клюн висяла змия,с която орелът се готвел да се нахрани.

По времето, когато испанските конквистадори пристигат в Теночтитлан, градът е бил масивен; той включвал както Теночтитлан, така и Тлателолко. Градът е построен на остров върху езеро и е свързан с континента с изкуствени мостове и отвори, водещи на север, юг и запад.

„Градът е голям колкото Севиля или Кордоба. Главните улици са много широки и много прави; някои от тях са на сушата, но останалите и всички по-малки са наполовина на сушата, половината са канали, където те карат своите канута. „

Това означава, че градът е можело да бъде посетен както пеша, така и с лодка (кану).

Размерите на Теночтитлан са толкова големи, че когато испанските конквистадори навлезли в града, те били удивени не само от огромните размери на града, но и от неговото развитие както в социално, така и в икономическо отношение. Представа за огромните мащаби на града могат да се придобият, като се прочете описанието на обширния пазар в Теночтитлан в книгата „Епоха на пътешествията.“ „Теночтитлан има чудесен пазар, на който шестдесет хиляди души идват всеки ден, за да купуват и продават … Стоката му включва орнаменти от злато и сребро, олово, месинг, мед, калай, скъпоценни камъни, черупки, кости и пера…“

Според историческите сведения в центъра на града имало различни обществени сгради, включително красиво декорирани храмове и дворци. В средата на заобиколен от стени площад, на 500 метра от всяка страна, се намирал церемониалният център, използван за обществени събирания и ритуални практики.

Пирамидата Темпло

Смята се, че в сърцевината на Теночтитлан се намирали около 45 обществени сгради, включително ацтекската пирамида Темпло , една от най-важните древни структури, посветени на ацтекското божество покровител Хуицилопочли и бога на дъжда Тлалок.

Богът на Слънцето Тонатиу

Сърцето на Теночтитлан се състояло от храма на Кетцалкоатъл; игрища за топки и ужасяващите Tzompantli – кулата от човешки черепи. Слънчевият храм на Теночтитлан е бил посветен на Тонатиу – богът на Слънцето и също се е намирал в центъра на града. Там е и домът на „Орловата къща”, който бил свързан с ацтекските войни. Теночтитлан бил също дом на масивни платформи, където се провеждали гладиаторски жертвоприношения.

Точно отвън, ацтеките построили масивен дворец за Моктезума – последния владетел на Теночтитлан, със 100 стаи. Всяка стая имала собствена баня. Дворецът на императора е бил използван от лордовете и посланиците на съюзници, завладени от ацтеките.

Но по-важното е, че първите описания на древния град разкриват, че е построен с голямо внимание и симетрия. Теночтитлан бил един от най-ранните градове, който имал отговорник, отговарящ за градоустройственото планиране. Това означава, че всички сгради е трябвало да бъдат одобрени под негов надзор, като по същество той е отговарял за градоустройственото планиране.

Тъй като точното датиране на основаването на Теночтитлан остава загадка, същото важи и за изграждането на храма. Без съмнение се смята, че ацтеките започват изграждането на първата версия на пирамидата след 1325 г. Първият етап на строителството на пирамидата вероятно е включва употребата на почва и нетрайна дървесина, което означава, че първоначалният храм не е оцелял дълго. Смята се, че вторият етап или вторият храм е построен между 1375 и 1427 г. с по-трайни материали. Подобно на други пирамиди в Мезоамерика, и тази пирамида е превърната в по-голям паметник и е едно от най-загадъчните и изключително напреднали постижения на древния народ.

Споделяй на воля: