Древната Раса

Историята на Земята не е това, което знаем!

Новооткритите древни обекти във Великобритания

Технологията Lidar разкри праисторически гробни могили, скрити римски пътища, стотици средновековни ферми и селища...

Технологията Lidar разкри изцяло нова времева линия на човешката окупация в Обединеното кралство, от праисторически гробни могили до скрити римски пътища, и средновековни ферми.

Днес Бодмин Мур в североизточната част на Корнуол е една от най-удивителните диви местности във Великобритания, където покритите с хедър мочурища, изпъстрени от гранитни скали, изсечени от остри речни клисури и самотни горски масиви. Това не е място, което бихте свързвали с масова човешка дейност: жителите, които изглеждат се чувстват най-добре у дома тук, са дивите коне в района. Само едно съединение от каменни кръгове и странни скални образувания – техният загадъчен произход и целта на издигането им, изгубени в мъглата на времето – намекват за миналото човешко присъствие.

Археологическите открития, направени през тази година, преобразяват представите за Бодмин и съседната долина Тамар, както и за пустинята Дартмур, Девън. При тези археологически открития, не е ползвана традиционната техника на разкопките. Днешните археологически открития за историята, все по-често се правят по много модерен начин: чрез лазерно сканиране и технология наречена Лидар.

През последните няколко месеца археолозите проучваха високотехнологичните лазерни картографии на Лидар, за да открият изцяло нова времева линия на човешката окупация в този пейзаж, от праисторически гробни могили до скрити римски пътища и, може би най-интригуващото, стотици средновековни ферми и селища, за които не сме подозирали, до сега.

Lidar осигурява сканиране на пейзажи с висока резолюция от въздуха, като изстрелва с бърза последователност лазерни импулси към земята от самолет, хеликоптер или дрон и измерва как те се отразяват обратно. Разликите във времето на връщане и дължината на вълната се използват за направата на прецизни, цифрови 3D карти на терена. За първи път разработен през 60-те години на миналия век, едно от най-ранните приложения на Лидар е да картографира повърхността на Луната по време на мисията Аполо 15 през 1971 г.

Във Великобритания основната употреба на Lidar от десетилетия е да събира информация за Агенцията по околна среда за справяне с бреговата ерозия и наводненията от реките. Но решението да направи публично достъпни данните през 2015г. даде на археолозите на Обединеното кралство вълнуващ нов начин да открият неоткритите преди това исторически особености точно под повърхността, като праволинейния отпечатък на стари римски пътища и крепостите от древна желязна епоха.

„С една дума е „трансформиращо“. Ключовото нещо за Lidar е, че той може да открие фини промени в топографията, невидими с просто око на земята, или от самолет, използвайки стандартна фотография. Те просто няма да бъдат отразени с други средства.“ – казва д-р Кристофър Смарт, ландшафтен археолог от Университета в Ексетер

Работейки само с една десета от наличните данни на Лидар, екипът откри тази година около 30 неподозирани населени места, датирани на около 300 г. пр.н.е. – 300 г. сл. Хр., както и стотици средновековни ферми, напоителни системи и кариери, плюс повече от 20 мили от неизвестни досега римски пътища. Тези открития разкриват регион, далеч по-оживен с човешка дейност две хилядолетия по-рано, отколкото се смяташе досега.

„Почти навсякъде, където е приложен Lidar, ние получихме огромна информация, дори на места като Стоунхендж , които смятахме, че са много добре проучени“, казва Ребека Бенет – консултант по технологията Лидар. Обединявайки Лидар с други високотехнологични инструменти като магнитометри и проникващи в земята радари (GPR), откритията около Стоунхендж включват останките на голяма 6000-годишна дървесна сграда, за която се смята, че е свързана с погребения и ритуали, както и подписът на 60 неизвестни досега огромни каменни стълба, които се простираха на разстояние от 1,5 км, доста по далеч от днешния емблематичен единичен каменен кръг, известен на всички.

Много повече открития вероятно ще дойдат след като Агенцията по околна среда завърши своята Национална програма „Лидар“, която има за цел да сканира цяла Англия до средата на 2021 г. „Археолозите ще намерят нови обекти във всички области“, каза Смарт. „Очаквам с нетърпение данни за Южна Англия, за да проуча потенциала за неизвестни останки, свързани с римските военни кампании на запад през втората половина на 40-те години след Христа. Друго значимо използване на данните на Лидар ще бъде картографирането на средновековния пейзаж: откритите полета, древни заградени кошари и селищата в периода 1100-1700 г. Ще можем да реконструираме онези минали пейзажи по начин, както никога преди това.“

По публикация на BBC.

Споделяй на воля: