Древната Раса

Историята на Земята не е това, което знаем!

Откриха столицата на древното царство на маите

Археолози откриха столицата на древното царство на маите "Бяло Куче"

В мексиканския щат Чиапас археолозите са открили сложни древни паметници на маите и древни пирамиди. Един от откритите паметници пази сведения за важни събития като ритуали и битки на древния народ. Сред паметниците са открити и описания, отнасящи се до митична водна змия и танца в чест на бога на дъжда.

Преди шест години, през юни 2014 г. Уитакър Шрьодер, студент от Университета в Пенсилвания, шофира през Чиапас, търсейки места за реализирането на археологически разкопки.

Към края на престоя си в този район на Южно Мексико, Шрьодер се натъкнал на мъж, продаващ карнита – ястие от мексиканската кухня, произхождащо от щата Мичоакан. Мъжът поздравил археолога и веднага го заговорил.

Човекът знаел за работата му и разказал, че негов приятел е открил древна каменна плоча в ранчото си, като предложил на Шрьодер да я разгледа лично.

На следващия ден Шрьодер и друг негов колега Джефри Добрейнер от Харвард се срещнали с приятеля на продавача и с изненада потвърдили автентичността на древният паметник.

По-късно се свързали с двама експерти – доцентът по археология от университета Брандейс Чарлз Голдън и биоархеологът Андрю Шерер от университета Браун, за да координират стъпките, които трябва да следват, за осъществяването на археологически разкопки в ранчото.

Били са необходими четири години, за да се договорят разрешителни за разкопки на местността.

В Мексико културното наследство, като това на обектите на маите, се счита за държавна собственост. Затова собственикът на ранчото се притеснил, че земята му ще бъде конфискувана от правителството.

Голдън и Шерер работили с него и с държавни служители, за да гарантират, че това няма да се случи.

Разкопките на обекта, наречен Lacanja Tzeltal, най-накрая започват през 2018 г. и за изненада на археолозите, те открили руини от археологически обект известен като столица на царство, познато от надписите на маите от класическия период като „Sak Tz’i“ (Бяло куче), основано около 750 г. пр.н.е. и обитавано за повече от хилядолетие.

Археолозите издирват столицата на царството Сак Цзи от 1994 г., когато в други разкопки на маите са открити препратки към обекта.

Столицата на царството Сак Цзи се споменава и в скулптури, поместени в музеи по целия свят. Sak Tz’i не е от най-могъщите царства, от на царствата на маите, а намерените останки са скромни в сравнение с тези от Чичен Ица открити в близост до Паленке.

Въздушна гледка към столицата на древното царство на маите Сак Цзи |Инфо: https://www.researchgate.net/

Независимо от това, откриването на столицата на царството хвърля важна светлина върху културата и политиката на маите и носи нови знания за житието им.

Сред откритията, които сега са публикувани в Journal of Field Archaeology , са няколко паметника на маите, единият от които има важен надпис, описващ ритуали, битки, митична водна змия и танца в чест на бога на дъжда.

Археологическата мисия открива и останките на древни пирамиди , царски дворец и корт за древна игра с топка.

Очаква се изследователите да продължат да картографират древния град, използвайки, наред с други инструменти, техника, наречена LiDAR, с помощта на монтирана на дрон лазерна система за разкриване на архитектура и топография, дори под плътната растителност на джунглата.

Археологическото откритие показва още ежедневния живот на древните маи, такъв какъвто е бил преди повече от 2750 години.

Хората, които живеели в града, изработвали керамични и каменни сечива. Голдън и неговите колеги са открили останките от това, което вероятно е било градски пазар, където тези предмети в крайна сметка са били продавани.

Археолозите смятат, че тесният корт на града се използвал за церемониални игри, в които плътна гумена топка, която вероятно е тежала до девет килограма, се е прехвърляла от играчите, които са използвали ханша и раменете си, без да докосват топката с ръце. Присъствали са обитатели от цялото кралство. Зрелището вероятно е било изключително.

В североизточния край на града се намират руините на пирамида с височина 45 фута и различни околни структури, които са служили като елитни резиденции и анклави за религиозни ритуали.

Досега сред руините на обекта са открити десетки структури, въпреки факта, че много от тях са били повредени от мародери и състоянието им е влошено поради хилядолетните дъждове, горски пожари и буйната растителност.

Вляво е 3D модел на каменната плоча от разкопките, вдясно е оригиналната находка | Инфо: https://www.researchgate.net/

Най-добре запазеният артефакт на обекта е плоча с размери 0,6 х 1,2 метра. Надписите по нея разказват истории за митична водна змия, описана в поетичен куплет като „светло небе, светла земя“; каменни богове, чиито имена не се споменават, и живота на династични владетели.

Инфо: https://www.tandfonline.com/

Споделяй на воля: