Древната Раса

Историята на Земята не е това, което знаем!

Най-голямата озонова дупка над Арктика се затвори

Озоновата дупка, която се бе образувала над Арктика тази пролет и в крайна сметка прерасна в най -голямата, регистрирана някога, се е затворила – съобщават учени.

Учените от европейският институт „Коперник*“, които проследяват озоновата дупка, направиха съобщението в края на миналата седмица, отбелязвайки, че „доста необичайната“ дупка е причинена не от човешка дейност, а от особено силен арктически полярен вихър.

*„Коперник“ е водещата програма за наблюдение на Земята на Европейския съюз. Тя е инструмент за мониторинг на атмосферата, хидросферата и земната повърхност с цел подобряване на живота на гражданите и тяхната сигурност – бел.ред.

Следователно, възстановяването на озоновия слой най-вероятно не се дължи на намаленото замърсяване причинено от човешката дейност, поради пандемията на коронавирус.

„COVID19 и свързаните с това ограничения вероятно нямат нищо общо с това“, заяви групата на учените в Twitter . „Озоновата дупка е задвижвана от необичайно силен и продължителен полярен вихър и не е свързана с промените в качеството на въздуха.“

Въпреки това дупката е била масивна – по-голямата част от озона, който обикновено се намира на около 11 мили в стратосферата, е изчерпан, казаха от групата. Последният път, когато в Арктика се наблюдава такова силно химическо изчерпване на озона, се случи преди близо десетилетие.

Полярният вихър е голяма зона с ниско налягане и студен плътен въздух. Съществуват два полярни вихъра в земната атмосфера: над Северния и над Южния полюс. Всеки полярен вихър е постоянна, мащабна област с ниско налягане, имаща диаметър не по-малко от 1000 km и въртяща се срещу часовниковата стрелка при Северния полюс и по часовниковата стрелка при Южния полюс, тоест и двата полярни вихъра се въртят на изток около полюсите. Както и при останалите циклони, тяхното въртене се задвижва от ефекта на Кориолис. Основите на двата вихъра се намират в средната и горната тропосфера и се разпростират до стратосферата. Под тях е разположена голяма маса от студен и плътен полярен въздух. Полярните вихри винаги съществуват, но те обикновено отслабват през лятото и се усилват през зимата. Полярният вихър в Арктика обикновено е по-слаб поради наличието на близка земя, както и планински вериги, които разрушават вихрите по-бързо от тези на юг.

Озоновият слой се намира между 9 и 22 мили над Земята. Предпазва ни от ултравиолетово лъчение.

За разлика от озоновата дупка, която се е развила над Арктика, озоновата дупка над Антарктида в Южното полукълбо обикновено се причинява от химикали като хлор и бром, мигриращи в стратосферата. Това е причината да се развива озонова дупка в Антарктида ежегодно през последните 35 години.

Но вече има и добри новини! Миналата година озоновата дупка в Антарктида беше най-малката, откакто беше открита за първи път.

CAMS не прогнозира, че озоновите числа ще се върнат към изключително ниските нива, изпитани в началото на април, но предложи известна надежда в тези мрачни времена: „Озоновият слой бавно заздравява, по един или друг начин.“

Видео по темата

Инфо: https://twitter.com/CopernicusECMWF/

Споделяй на воля: