Древната Раса

Историята на Земята не е това, което знаем!

Пирамидонът – ключ към Великата пирамида?

Една от най-големите загадки на Великата пирамида е може би нейния липсващ пирамидон. Смята се, че е бил позлатен!

Преди хиляди години и след построяването на поредица от „по-малки” пирамиди, фараонът от четвъртата династия на Древен Египет възложил безпрецедентен строителен процес.

Той избира пустинното плато недалеч от Мемфис, където ще построи структура, която да издържи на изпитанието на времето. Днес, тя е известна като Великата пирамида в Гиза!

С общ обем от 2,583,283 кубически метра (91,227,778 куб. фута), Великата пирамида в Гиза се превръща в най-голямата пирамида, построена някога в Египет. Макар и без писмени доказателства, учените твърдят, че пирамидата е построена, за да служи като вечно място за отдих на фараона Хуфу, известен с гръцкото му име Хеопс. Смята се, че структурата е завършена за не повече от 20 години.

Архитект на Великата пирамида вероятно е бил везирът на Хуфу, Хемину (Хемон). Голямата пирамида в Гиза бележи зенита на изграждането на големите пирамиди в Древен Египет. Първоначално Великата пирамида е имала височина 146,5 метра (481 фута) и остава най-високата сграда, построена от човека, на повърхността на планетата повече от 3800 години, от (приблизително) 2560 г. пр.н.е. до 1311 г. сл. Хр.

Тъй като няма текстове, които споменават как, защо и кога е построена пирамидата, повечето подробности за пирамидата са продукт на теории и академични предположения. Имайки предвид това, египтолозите твърдят, че пирамидата е била висока 280 египетски кралски лакътя с дължина 440 лакътя на всяка от четирите страни на нейната основа.

Изчислено е, че Голямата пирамида в Гиза е построена с приблизително 2,3 милиона каменни блока. Някои от блоковете са били доставени от каменоделни край гр.Асуан, който е на около 1000 км. разстояние.

Всъщност блоковете от Асуан са едни от най-големите каменни блокове, използвани в пирамидата. Разположени вътре в така наречената Царска камера, масивните камъни тежат до 80 тона. Как точно тези масивни блокове са пренесени от кариери на 800 километра, остава една от многото мистерии около Голямата пирамида.

Освен всичко друго, се смята, че строителите са използвали 5,5 милиона тона варовик, 8 000 тона гранит (внос от Асуан) и 500 000 тона хоросан за изграждането на пирамидата.

Как е построена пирамидата, какви инструменти и технологии са били използвани, остава дълбока историческа загадка и до днес.

Твърди се, че древните египтяни са успели да нарязват камъка на грубо оформени блокове, като забиват канали в естествения камък, вкарват дървени клинове и след това ги накисват с вода.

Водата се поглъща от клиновете, което ги кара да се разширяват, откъсвайки парчета камък.

След това камъните били транспортирани от кариерите до строителната площадка на пирамидата.

Пирамидата, която виждаме днес, била много по-различна преди около 4500 години. Смята се, че при завършването й строителите покрили пирамидата с обков от силно полиран варовик. Това е придало на пирамидата блестяща повърхност, която е била толкова ярка, че е можело да се забележи дори от космоса.

Днес са останали само няколко от тези кофражни камъни. Повечето от тях са разрушени през 1303 г. сл. Хр., когато масивно земетресение ударило региона.

53 години след земетресението, Султан Ан-Насир Хасан от Мамелюкската династия Бахри взел камъните от основите и ги използвал за изграждането на джамии и крепости близо до днешен Кайро. Повечето от камъните били изнесени от Голямата пирамида и околните структури през 19 век от Мохамед Али паша. Тези камъни са били използвани за изграждането на горната част на джамията Алабастър в Кайро.

Въпреки че повечето от външните камъни са били разграбени в миналото, няколко остават около основата на пирамидата, което е доказателство за изключителната изработка и прецизността на тези, които са изградили пирамидата.

Това изключително доказателство за изработка присъства навсякъде в пирамидата. Съобщава се, че математическата грешка в основата на пирамидата е равна на само 2,1 сантиметра (под един инч); средното отклонение на страните от кариерата е 3 ‘6’ дъга; а най-голямата разлика в дължината на страните е не повече от 4,4 сантиметра (1,7 инча).

В допълнение към това, Голямата пирамида в Гиза е единствената осемстранна пирамида в Египет. Тази любопитна, макар и неизвестна до скоро подробност, е спомената за първи път в La Description de l’Egypte в края на 1700 г. от  сър Уилям Матю Флиндърс Петри. През 1940 г. особеността е забелязана и заснета от пилота на британските военновъздушни сили П. Гроувс, който лети над древния паметник и забелязва вдлъбнатините.

Съобщава се също, че съотношението между периметъра и височината на 1760/280 египетски кралски лакти е равно на 2π с точност по-добра от 0,05 процента. Въпреки че някои учени твърдят, че това е само случайна характеристика, има и такива, които вярват, че това е резултат от умишлено съотношение на дизайна.

Причината за такава фантастична прецизност и точност остава една от многото смущаващи характеристики на Голямата пирамида.

Имайки предвид количеството камък, използван при изграждането на пирамидата, и точността и прецизността, остава дълбока загадка как всичко това е било постигнато преди 4500 години от строители, които според съвременните ни учени не са притежавали технологии като шайби, колела или железни инструменти, камо ли по-развити технологии. Ако, разбира се вярваме безпрекословно на убежденията на съвременните учени.

И до днес повечето посетители на пирамидата се чудят, как е направено всичко това преди повече от 4500 години. Дори с модерно оборудване, инструменти и натрупан от близо пет хиляди години опит, съвременните архитекти и инженери днес могат да се провалят, ако бъдат призовани да издигнат дубликат на Великата пирамида. Признават го едни от най-добрите строителни магнати в света… Според тях, дори да се постигне подобно съвършенство, то пак няма да съответства напълно на първоизточника. А и няма как да бъде постигнато само за 20 години, както според учените се е случило при строежа на Голямата пирамида в Гиза.

Поради всичко това теориите за нейното изграждане са много и разнообразни.

Най-ранният разказ, в който подробно се описва поне малка част от начина, по който е построена пирамидата, идва около 2000 години след нейното изграждане, както е описано от гръцкия историк Херодот.

От Херодот знаем, че Голямата пирамида е построена за 20 години, от 400 000 работници, разделени на смени – по 100 000 души на тримесечие. Той не съобщава дали тази огромна работна сила е живяла около строителната площадка, къде са спели строителите, дали са се прибирали вечер в града и сутрин са идвали на работа. Това би означавало една четвърт от денонощието да се изразходва за път, което едва ли е допринасяло за човешката работоспособност. Египет по времето, когато се предполага, че е строена Голямата пирамида, е бил страна с около 5 милиона население. Такава малка страна не може да отдели близо половин милион души, за да работят на един строеж (а има данни, че едновременно са били строени и други пирамиди), да ги откъсва от икономическия живот, да отслабва отбранителната си способност. Кой и с какво е хранил тези работници? Освен това нещо любопитна се чете в трудовете му: „Най-напред е завършена горната част на пирамидата, след това средната и накрая частта, която е в най-ниската част и най-близо до земята.“

Въпреки че това описание е завладяващо, то липсват важни подробности.

Една от най-големите загадки на Великата пирамида е може би нейния липсващ пирамидон, за който се смята, че е бил позлатен.

Остава загадка какво точно се е случило с върха на пирамидата. Днес на върха на пирамидата е сложена мачта или флагшток, който уж е поставен там от астрономите през 1874 г., който изчислява къде би бил върхът на пирамидата, ако пирамидонът беше налице. Той също така отбелязва първоначалната височина на пирамидата, когато структурата е била завършена.

Какво точно се е намирало на върха на пирамидата обаче, е още една загадка.

Точното местонахождение на пирамидонът остава мистерия и никога не е доказано, че той е имал златен връх или че е бил позлатен, както вярват учените. Също така изглежда малко вероятно. Поставянето на такъв масивен и тежък каменен камък би изисквало кран, или съоръжение способно да издигне пирамидонът на височина над 130 метра.

Истината е, че тъй като няма описания, които да споменават или да показват как е изглеждала пирамидата, след като е била завършена, е почти невъзможно да се заключи какво се е намирало на върха. От теория към теория, единственото, което можем да направим, е да се чудим над тази древна загадка. И до днес тя остава едно от най-великите изобретения на древните египтяни.

11 любопитни факта за Хеопсовата пирамидата

 • Смята се, че пирамидата се състои от 2 300 000 каменни блока с тежест между 2 и 30 тона всеки, а се предполага, че някои от блоковете тежат по 50 тона.
 • Местоположението на Пирамидата на Менкауре, пирамидата на Кафре и Хеопсовата пирамида е точно съобразено със съзвездието Орион.
 • Основата на пирамидата обхваща 55 000 m², големина на околната повърхнина – 85 500 m².
 • Температурата във вътрешността на пирамидата е постоянна – средно 20 °C.
 • Външната облицовка се състои от 144 000 кофражни камъка, всички силно полирани и плоски с точност до 1/100-тна от инча, на около 100 инча дебелина и тегло около 15 тона всяка.
 • Крайъгълните камъни на пирамидата имат конструкция, която може да устои на топлинно разширение и земетресение.
 • Използваният разтвор е с неизвестен произход. Химическият му състав е известен и е анализиран, но не може да бъде възпроизведен.
 • Първоначално пирамидата е била покрита с обков (от силно полиран варовик). Тези кофражни камъни са отразявали светлината на слънцето и са придавали на пирамидата уникален блясък, като бижу. Вече не се използват, като през 14 век много от тях са били повредени вследствие на земетресение. Изчислено е, че оригиналната пирамида с обкова е била гигантско огледало и е отразявала светлината толкова мощно, че вероятно е изглеждала като ярка звезда, гледано от Космоса. Древните египтяни са наричали пирамидата „икхет“, което е означавало „Славна светлина“.
 • Четирите страни на пирамидата са леко вдлъбнати – това е единствената пирамида построена по този начин.
 • Центровете на четирите страни са вдлъбнати с извънредна прецизност формиране единствената осемстранна пирамида, този ефект не се вижда от земята или от разстояние, а само от въздуха и то само при подходящи условия на осветеност. Явлението се наблюдава само на зазоряване и залез в пролетно и есенно равноденствие, когато слънцето хвърля сянка върху пирамидата.
 • Теглото на пирамидата е оценявано на 5 955 000 тона.

Автор: Sonic

Статията е първоначално публикувана в entusiastite.com

Споделяй на воля: