Древната Раса

Историята на Земята не е това, което знаем!

Поредна мистерия на Луната

Обратната страна на Луната крие много тайни. Десетилетия наред тя вълнува научните общности. Все още не знаем много за тази загадъчна страна на Луната, която винаги остава скрита за наблюдателите от Земята.

Миналата година Питър Джеймс, доцент по планетарна геофизика в Колежа за изкуства и науки на университета Baylor разкри, че проучване на тайнствено петно в близост до басейнът Южен полюс-Ейткън е разкрило наличието на гигантска аномалия дълбоко под кратера.
Все още не се знае какво точно представлява тя. Учените я наричат „голямо нарастване на маса“.

Неравномерността се простира върху територия с размери пет пъти по-големи от тези на Хавай и се намира на десетки километри под  ударния кратер Южен полюс-Ейткън, който има диаметър 2 500 километра (от Земята тази част е не може да се види).

Учените предполагат, че загадъчната маса може да е фрагментарно ядро на голям, метален астероид.  Според друга теория тя се състои от океан от магма, който бавно застива.

Гравитацията на все още неизвестната маса е толкова голяма, че тя притегля долната част на кратера с над 0,8 километра.

Счита се, че 500 млн. години след раждането на Луната на Южния полюс-Ейткън се е случил сериозен сблъсък. Има предположения, че това е един от най-големите и най-стари запазени кратери на планетно тяло в Слънчевата система. Сблъсъкът е бил толкова силен, че е бил усетен по цялата лунна кора и е изкарал част от лунната мантия на повърхността.

Наскоро Китай успешно приземи сондата „Чанъе-4“ в кратер Вон Карман с ширина 178 километра, за да изследва част от Южен полюс-Ейткън.

Ученият Питър Джеймс и колегите му открили аномалията като комбинирали данни от две лунни мисии на NASA. Ако масата представлява метално астероидно ядро то вероятно тя не е само на едно място. Компютърни симулации сочат, че ядрото се разнася при удар. Учените смятат, че фрагментацията е вкарала метала на около 300 километра под кората.

Разбира се, на фона на подобно откритие не липсват и догадки, да не би да става дума за катастрофирал космически кораб на извънземна цивилизация. Огромната маса на въпросната „аномалия“ и факта, че има собствена гравитация, способна да притегли долната част на кратера подсказва, че подобен обект вероятно е метален и че има собствено ядро.
Кога и дали ще бъдат разкрити повече данни, предстои да разберем.

Инфо: https://livescience.com/

Аудио версия на статията

Споделяй на воля: