Древната Раса

Историята на Земята не е това, което знаем!

Откриха източника на извънземния сигнал „Wow!“?

Уау! сигналът, представен като "6EQUJ5". Кредит: Радио обсерватория Big Ear и Северноамериканска астрофизическа обсерватория (NAAPO)

Любителят астроном Алберто Кабайеро, един от основателите на Youtube канала The Exoplanets Channel, открил доказателства за източника на прословутия „Wow!“ сигнал.

През 1977 г. астрономите, работещи с радио телескопа Big Ear (Голямото ухо) по това време, намиращ се в Делауеър, Охайо, записват уникален сигнал от дълбините на космоса. Той е толкова необичаен, че астрономът Джери Еман, който по това време е в обсерваторията, написва отстрани на разпечатката възклицанието „Wow!“.
Въпреки годините на работа и многото часове на изследвания, никой досега не е бил в състояние да проследи източника на сигнала или да обясни силния, уникален теснолентов сигнал, който продължил цели 72 секунди. Оттогава много хора са предложили единственото обяснение за такъв силен и уникален сигнал, че вероятно е от извънземен интелигентен живот.

Радиотелескопът Big Ear няма подвижна приемна антена и използва въртенето на Земята, за да сканира небето. Като се вземе предвид ъгловата скорост на това въртене и ограничената ширина на зоната на приемане на антената, определена точка в небето може да се наблюдава точно за 72 секунди.

Радиотелескопът Big Ear няма подвижна приемна антена и използва въртенето на Земята, за да сканира небето. Като се вземе предвид ъгловата скорост на това въртене и ограничената ширина на зоната на приемане на антената, определена точка в небето може да се наблюдава точно за 72 секунди. По този начин извънземен сигнал с постоянна амплитуда трябва да се наблюдава точно за 72 секунди, докато първите 36 секунди интензивността му трябва постепенно да се увеличава – докато телескопът не се насочи точно към източника на сигнала – и след това за още 36 секунди също трябва постепенно да намалява и изчезва, тъй като заради въртенето на Земята измества източника на небесната сфера извън зоната на приемане. По този начин както продължителността на Wow! сигнала (72 секунди), така и формата на графиката на неговата интензивност във времето съответстват на очакваните характеристики на извънземния сигнал.

В статията си, качена на сървъра за предпечат на arXiv, Кабайеро описва търсенето в базата данни на проекта Gaia на ЕКА за възможни звезди, подобни на слънцето, които могат да имат екзопланета, способна да поддържа интелигентен живот.

Кабайеро се опитвал да намери къде може да се намира извънземната цивилизация, която вероятно е изпратила сигнала, като селектирал подобни на Земята планети, обикалящи около звезди подобни нашето Слънце. Той разровил данните, събрани чрез европейският спътник Gaia – стартирал през 2013 г. Проектът работи денонощно по сглобяването на най-добрата карта на нощното небе, създавана някога. Към днешна дата са картографирани приблизително 1,3 милиарда звезди.

Сред тях Кабайеро открива, че в посоката на сигнала има една звезда, която отговаря на условията към този момент – звездата с кодовото име 2MASS 19281982-2640123 (снимката горе).

Звездата се намира в съзвездието Стрелец (Sagittarius) и е на 1800 светлинни години разстояние. Звездата е почти близнак на Слънцето по температура, радиус и яркост.

Възможните позиции на източника на сигнала в съзвездието Стрелец, близо до звездната група χ Стрелец. Поради особеностите на оборудването, използвано в експеримента, източникът на сигнала може да бъде разположен във всяка от областите, подчертани в червено. Мащабът на схемата е частично нарушен, за да се улесни възприемането на картината, червените области се показват по-широки, отколкото би трябвало да бъдат. Кредит: Wikipedia

Освен 2MASS 19281982-2640123 като най-убедителния кандидат като източник, Кабалеро открива още 14 потенциални слънцеподобни звезди с температури между 5 730 и 5 830 K, които биха могли да бъдат източникът на сигнала.

Кабайеро предполага, че неговият кандидат може да осигури най-добрата отправна точка за нови изследователски усилия от астрономите, въоръжени с инструменти за търсене на екзопланети.

Източник: phys.org

Споделяй на воля: